(versie 15 december 2022)
Het schoolbestuur van vzw KBHA voert een personeelsbeleid binnen het kader van de regelgeving omtrent personeel in de basisscholen. In dat beleid streeft het schoolbestuur naar een zo groot mogelijke transparantie en een zo klein mogelijke versnippering van de opdrachten van de personeelsleden.
In de toekomst maakt het schoolbestuur zo weinig mogelijk gebruik van het stelsel ‘Tijdelijke andere opdracht’ (TAO), om zo de personeelsleden te laten werken in de school waar ze benoemd zijn. Uiteraard zijn uitzonderingen in bepaalde ambten en opdrachten nog steeds mogelijk.
Elke Belg wordt geacht de wet te kennen maar omdat dit toch niet vanzelfsprekend is, geven we hier een overzicht van de geldende wetgeving. Telkens zal er gelinkt worden naar omzendbrieven en/of decreten.
Een personeelslid wordt aangeworven en tijdelijk aangesteld voor een bepaalde duur. De einddatum van die aanstelling staat in de overeenkomst.
Dit begrip heeft een dubbele inhoud:
Enerzijds is het een vorm van aanstelling in een wervingsambt in een contract van doorlopende duur. Een personeelslid in TADD aangesteld blijft dus in deze aanstelling staan zolang de titularis van de uren niet terug komt, zelfs over de schooljaren heen.
Let op! Bij een mogelijke reaffectatie van een vast benoemd personeelslid moet er wel in eerste instantie in die bewuste school een einde gesteld worden aan deze TADD-opdracht om plaats te maken voor het vast benoemd personeelslid zodat een reaffectatie vermeden kan worden.
Anderzijds is TADD een vorm van voorrangsregeling voor een tijdelijke aanstelling in een wervingsambt. TADD is eveneens een voorwaarde om in een later stadium vast benoemd te kunnen worden. Het personeelslid kan het recht op TADD laten gelden als het personeelslid binnen een bepaald ambt:
Indien een personeelslid wel een beoordeling met werkpunten kreeg, wordt de periode van 290 dagen verlengd met 200 extra effectieve dagen. Hierna verwerft het personeelslid TADD-recht indien het geldig kanideert.
Het personeelslid dat voldoet aan alle voorwaarden, verwerft het recht op TADD op 1 september volgend op de kandidaatstelling. Vanaf dat punt is de kandidatuur 5 jaar geldig.
Alle kalenderdagen met inbegrip van zaterdagen, zondagen, wettelijke verlofdagen en schoolvakanties dienen binnen de periode van de aanstelling te vallen. DUS ziekteverlof, omstandigheidsverlof, enz… komen NIET in aanmerking voor de berekening van de effectieve prestaties.
Om het recht op TADD te bepalen, worden ook volgende prestaties meegerekend voor de vaststelling van de 200 dagen effectieve prestaties en dit tot een maximum van 70 dagen:
Uiteraard moeten deze dagen dan ook binnen de aanstellingsperiode vallen.
Indien men als tijdelijk personeelslid een aanstelling heeft van 1 september tot en met 30 juni, dan kan hij/zij maximaal 303 dagen dienstanciënniteit voor een schooljaar verwerven. (uitz. Personeelsleden – bv. administratieve bedienden – die aangesteld zijn tot 31 augustus kunnen maximaal 360 dagen dienstanciënniteit verwerven).
Dit is een decretaal bepaalde toestand die aan een personeelslid een aantal rechten en plichten toekent. Een vaste benoeming biedt de volgende voordelen:
Een personeelslid dat slechts voor een deel van zijn/haar opdracht een vaste benoeming heeft. Voor het andere deel van de opdracht fungeert hij/zij als voorrangsgerechtigde tijdelijke.
Een personeelslid is steeds vast benoemd in een school (en niet in een scholengemeenschap). Dit noemt men geaffecteerd zijn aan een school
Een personeelslid kan aan het schoolbestuur vragen de vaste benoeming van de ene school over te zetten naar een andere school binnen hetzelfde schoolbestuur. Het schoolbestuur beslist over deze aanvraag.
Ook het schoolbestuur kan een affectatie voorstellen. Het personeelslid moet hier mee akkoord gaan.
Wanneer in één school van een scholengemeenschap te weinig uren zijn om alle vast benoemde personeelsleden een aanstelling te geven (en alle tijdelijken zijn buiten dienst gezet), dan moet het schoolbestuur het personeelslid met de kleinste dienstanciënniteit in die school een plaats geven in een school uit hetzelfde schoolbestuur/scholengemeenschap waar wel plaats is. Als er nergens plaats is, geeft de Vlaamse reaffectatiecommissie het personeelslid een plaats in een school in de ruime omgeving.
Het personeelslid waaraan de uren via een vaste benoeming zijn toegewezen.
Uren die niet toegewezen zijn aan een “titularis”.
Uren die toegewezen zijn aan een “titularis”, maar die niet uitgevoerd worden door deze titularis omdat deze bv. in ziekteverlof is, een verlofstelsel geniet, tijdelijk een andere opdracht uitvoert, enz …
Het geheel van lestijden die een school gesubsidieerd krijgt om personeelsleden aan te stellen. Deze uren worden toegewezen op basis van de leerlingentelling van 1 februari van het voorafgaande schooljaar. Het lestijdenpakket wordt aan de school gemeld d.m.v. een dienstbrief.
Het is belangrijk te weten hoe het lestijdenpakket aan het begin van het schooljaar verdeeld wordt, alvorens specifiek te kijken naar de voorrangregels voor tijdelijke personeelsleden.
Elke school krijgt op basis van de telling van 1 februari voorafgaand aan het betreffende schooljaar een pakket lestijden ter beschikking om personeel aan te stellen. In eerste instantie moeten deze uren aan het begin van het schooljaar verdeeld worden onder de groep van de vast benoemde personeelsleden. Ook de deeltijds vast benoemde personeelsleden krijgen hier hun uren voor het deel dat ze vast benoemd zijn (bv 18/24). Als alle vast benoemde personeelsleden hun deel kregen en er schieten nog uren van het lestijdenpakket over (let op : we houden nog geen rekening met de mensen die een verlofstelsel wensen), dan maken eerst de deeltijds vast benoemde personeelsleden aanspraak op die uren. Zij moeten dus eerst aangevuld worden met deze beschikbare uren. Vervolgens komen de personeelsleden die TADD-er en als laatste de personeelsleden die TABD-er zijn aan de beurt. Als alle beschikbare uren verdeeld werden, kan men uren die vrijkomen door een verlofstelsel, een ziekteverlof, of … verdelen.
Voor het personeel kunnen we 4 voorrangsgroepen onderscheiden:
Elke groep kan z’n voorrangsrecht doen gelden t.o.v. de groepen onder zich. Zo zullen dus bv. eerst alle TADD-ers aangevuld moeten worden tot een fulltime job vooraleer een TABD-er mag aangesteld worden.LET OP ! Binnen elke groep bestaat er gelijkheid. Een TADD-er kan bijgevolg geen voorrang eisen op een andere TADD-er, ook al heeft de eerste geen fulltime opdracht.
Als er tijdens het schooljaar vervangingen moeten doorgevoerd worden, moet het schoolbestuur in eerste instantie kijken of er nog deeltijds vast benoemden zijn die nog geen fulltime opdracht hebben. Vervolgens kijkt men naar de TADD-ers en tenslotte naar de TABD-ers. Ook hier geldt dat er tussen de personeelsleden binnen elke voorrangsgroep geen enkele prioriteit bestaat. Zo is elke TADD-er gelijk, ongeacht of het personeelslid veel, weinig of geen uren heeft.
Een opdracht moet steeds aangenomen worden zoals die wordt aangeboden. Maar hierop geldt een belangrijke uitzondering: indien een TADD-er reeds een niet-voltijdse betrekking heeft binnen één of meerdere scholen van de scholengemeenschap, mag dat personeelslid een deel van de aangeboden opdracht opeisen om zijn/haar job te vervolledigen. (zie art 23bis &12 van het decreet rechtspositie).
De toepassing hiervan kan echter niet leiden tot onverantwoorde pedagogische verkappingen. Het schoolbestuur oordeelt wanneer een verkapping pedagogisch onverantwoord is en tracht in zulk geval een organisatorische oplossing te zoeken.
Enkel en alleen als alle TADD-ers een fulltime opdracht uitoefenen of als ze geen aanvulling wensen, kan een schoolbestuur een TABD-er in dienst nemen.
Op 15 oktober van het lopende schooljaar stelt het schoolbestuur de vacante uren vast. Ze doet dit op basis van het toegewezen lestijdenpakket en het aantal vast benoemde personeelsleden in elk van haar scholen apart. Het schoolbestuur meldt deze vacante uren aan alle personeelsleden die aanspraak maken op een vaste benoeming ten laatste op 15 november van het lopende schooljaar. Op 1 januari kijkt het schoolbestuur welke van deze vacant gestelde uren nog ingericht kunnen worden. Op 1 januari moet het schoolbestuur alle effectief vacant ingerichte uren benoemen.
Om een benoeming in een wervingsambt in het onderwijs te kunnen krijgen, moet het personeelslid aan een aantal voorwaarden voldoen:
Als het personeelslid aan alle bovenstaande voorwaarden voldoet, kan het schoolbestuur dit personeelslid benoemen. Sinds 1 januari 2022 (en aangepast op 30 januari 2023 en op 29 april 2024) heeft het schoolbestuur in het OCSG afgesproken dat er aan de vooravond van de vaste benoeming een lijst van alle geldige kandidaten wordt opgemaakt op basis van volgende principes:
Bij ex-aequo op het eerste principe geldt het tweede principe en daarna het derde principe.
Het schoolbestuur streeft per personeelslid naar een zo groot mogelijke benoeming in één school. Indien dat niet mogelijk is, kan een benoeming in twee scholen ook tot de mogelijkheden behoren. Omdat de uren gepresteerd moeten worden op de plaats van de benoeming en om de haalbaarheid in de praktijk mogelijk te maken zal een benoeming in meer dan twee scholen eerder een uitzondering zijn. Een affectatie behoort dan tot de mogelijkheden.
De afgesproken criteria (zie hierboven) gelden niet voor de bijbenoeming van deeltijds vastbenoemde personeelsleden.
In zulks geldt dat een deeltijds benoemde in de school steeds voorrang krijgt op een deeltijds benoemde van een andere school. Indien een persoon deeltijds benoemd is (in eender welke school) blijft, zoals de wet voorziet, voorrang hebben op nog niet benoemde personen.
Zoals reeds beschreven kan het schoolbestuur een affectatie aanbieden aan een personeelslid om de benoemingen aan meerdere scholen te herleiden tot een benoeming op één of twee scholen.
Uiteraard kan het personeelslid op eigen initiatief ook een verandering van affectatie aanvragen aan het schoolbestuur. Hij/zij doet dit best met een gemotiveerde, aangetekende brief gericht aan het schoolbestuur en dat voor 31 mei van het lopende schooljaar.
Het schoolbestuur beslist uiterlijk voor het einde van het lopende schooljaar over de ingediende aanvraag.
Affectaties binnen een wervingsambt gaan in KBHA in op 1 september. Dit om een vlotte organisatorische en pedagogische continuïteit te bewerkstelligen.
Het personeelsbeleid voor het personeel in het onderwijs is goed geregeld in bestaande wetgeving. Toch is er soms de noodzaak om die regelgeving wat te verfijnen door duidelijke afspraken te maken. Die afspraken worden binnen de scholengemeenschap gemaakt tussen de delegatie van het schoolbestuur en de delegatie van het personeel in het OCSG. Ze worden, indien alle partijen akkoord gaan, vastgelegd in een protocol van akkoord. Dat betekent dat ze zowel voor het schoolbestuur als voor het personeel bindend zijn. En dat tot de einddatum van het akkoord of totdat ze opnieuw na akkoord opgeheven worden.
Hier vindt u chronologisch de linken naar de protocollen van akkoord die momenteel geldig zijn:
Als een personeelslid in het onderwijs zijn prestaties wenst te onderbreken of te verminderen, bestaan er diverse “formules”. Globaal genomen noemt men dit een verlofstelsel.
Er zijn verlofstelsels die een recht zijn. Het personeelslid meldt aan het schoolbestuur dat hij/zij de prestaties wil onderbreken.
Er zijn ook stelsels waarvoor het personeelslid eerst de toestemming van het schoolbestuur moet krijgen. Het personeelslid moet dan het verlof aanvragen en motiveren.
Om een schooljaar goed te kunnen organiseren, moet het schoolbestuur (en dus ook de directies) wel tijdig op de hoogte worden gesteld van de keuze van de personeelsleden. Daarom werd in het OCSG van 2 mei 2013 een protocol van akkoord afgesloten omtrent de uiterste inzenddatum van de aanvraag voor een verlofstelsel. Deze datum werd in het protocol vastgelegd op 31 mei van het lopende schooljaar voor aanvragen voor het volgende schooljaar.
Het melden of aanvragen van een verlofstelsel gebeurt altijd via een formulier op www.kbha.be.
Op www.kbha.be vindt een personeelslid via een link een overzicht van de beschikbare verlofstelsels. Indien een personeelslid meer info omtrent een verlofstelsel wenst, kan die zich wenden tot de vakbondsafgevaardigde (als het personeelslid lid van de vakbond is).